Bezezbytková dieta a jídelníček s recepty

Pokud vám nebo vaší drahé polovičce lékař diagnostikuje zánětlivé onemocnění střev – jako je Crohnova nemoc, ulcerózní kolitida, diverkulitida – může vám navrhnout bezezbytkovou dietu. Nikdy jste o ní neslyšeli? Hlavní myšlenkou je to, že budete jíst potraviny, které jsou snadno stravitelné, a vyhnete se těm, které nejsou. Znamená to tedy, pozorovat to, co jíte a zaměřit se na správný jídelníček.

Hlavní témata článku:

Co je bezezbytková dieta?

Jak už jsme naznačili v úvodu, jedná se o dietu, která zakazuje potraviny, které nejsou snadno stravitelné. Jedná se zejména o potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jako je celozrnné pečivo a obiloviny, ořechy, semena, syrové či sušené ovoce a zelenina. Povolené je 7-10 g vlákniny denně.
„Zbytek“ se vztahuje k nestrávené potravě, včetně vlákniny, která tvoří stolici. Cílem diety je snížit frekvenci a mít menší počet stolice každý den. To zmírňuje příznaky jako je průjem, nadýmání, plynatost a žaludeční křeče.

Kdy držet bezezbytkovou dietu?

Lékaři doporučují tuto dietu krátkodobě, v době obtíží nebo po chirurgickém zákroku týkající se střev. Nejedná se o obecný stravovací plán pro všechny osoby se zánětlivým onemocněním střev. Lékař poradí, jestli je potřeba zavést také některé vitaminové doplňky stravy.

Povolené a vhodné potraviny

Pokud držíte bezezbytkovou dietu, pak můžete volit z následujících potravin:

  • Obiloviny – bílý chléb a obyčejné sušenky bez semen, bílá rýže, krupice, burizony a kukuřičné vločky, bílé těstoviny, nudle.
  • Ovoce a zelenina – protože slupky ovoce a zeleniny obsahují velké množství vlákniny, je třeba je před konzumací oloupat. Vhodnými druhy jsou vařené brambory, rajčatová omáčka (bez semínek), banány, meloun cantaloupe, avokádo, ovoce z konzervy (bez slupek), žlutý meloun.
  • Mléčné výrobky – mléčné výrobky neobsahují vlákninu, ale mohou vyvolat příznaky jako je průjem a křeče, proto jsou doporučeny jen v omezeném množství. Vhodné jsou druhy se sníženým množstvím laktózy.
  • Maso – zvířecí maso neobsahuje vlákninu. Proto jsou vhodné všechny druhy masa.
  • Vejce.
  • Tuky, dochucovadla – másla, majonéza, kečup, zakysaná smetana, sójová omáčka, med, sirup – to vše je dovoleno.
  • Sladkosti – pudink, preclíky (bez semen), sušenky (bez semen), vafle, zmrzlina – vše co neobsahuje vlákninu.
  • Nápoje – mléko, káva bez kofeinu, čaj, džusy bez dužiny či semínek.

Zakázané a nevhodné potraviny

Obecná rada zní: vyhnout se veškerému jídlu, které obsahuje vlákninu. Jsou to semínka, oříšky, kokos, celozrnné produkty, většina syrové zeleniny, tofu, luštěniny, uzené a mastné maso, naložené okurky, olivy, zelí, ředkvičky, popcorn, ovocné džusy s dužinou.

Jídelníček v rámci bezezbytkové diety?

Jak by tedy měl vypadat tradiční jídelníček osoby, která se řídí bezezbytkovou osobou, aby bylo dosaženo všech doporučení? Níže je několik tipů na snídani, oběd i večeři, které lze libovolně kombinovat.

Snídaně:

  • Káva bez kofeinu se smetanou a cukrem.
  • Sklenice džusu (ne s dužinou), například jablečný nebo brusinkový džus.
  • Bílý chléb a míchaná vejce.
  • Vafle, francouzský toast, palačinky (z bílé mouky).
  • Bílý chléb s máslem a džemem (bez semínek).

Oběd:

  • Pečené kuře, bílá rýže, mrkev z konzervy.
  • Mix z pečeného kuřete, sýr, salátový dresink, rohlík bílý.
  • Pečené brambory bez kůže, se zakysanou smetanou a máslem.
  • Hamburger s houskou bez semínek, kečup a majonéza, maso.
  • Vepřové plátky s medem (viz recept níže), vařený brambor, konzervovaná zelenina dle výběru.

Večeře:

  • Hovězí pečeně s bílou rýží, vařenou mrkví a špenátem.
  • Rohlík bílý s máslem.
  • Zapékané brambory (viz recept níže).
  • Pečené kuře s pečeným bramborem bez kůže.
  • Pečená ryba, bílá rýže, konzervované fazolky.
  • Rybí nákyp se sýrem (viz recept níže), bramborová kaše.

Recepty pro bezezbytkovou dietu

Zapékané brambory

400 g brambor uvaříme ve slupce ve vodě. Až trochu vychladnou, tak je oloupeme a nakrájíme na kolečka. 100 g šunkového salámu a 50 g cibule nakrájíme na plátky. Do pekáčku skládáme střídavě kolečka brambor, salámu a cibule. Osolíme, posypeme mletou paprikou a vše zalijeme dvěma bílky rozšlehanými v misce. Zapečeme, až budou bílky tuhé.

Vepřové plátky s medem

20 g oleje smícháme s 20 g medu, lžící vinného octa, špetkou soli a mleté papriky. V této marinádě necháme ležet 100 g vepřové plece přes noc. Druhý den smažíme (bez tuku!) na pánvi.

Rybí nákyp se sýrem

200 g tresky umeleme se stejným množstvím eidamu. Přidáme čtyři vejce a pořádně promícháme. Směs dáme do pekáčku vymazaného máslem a upečeme.

Pro koho je bezezbytková dieta vhodná?

Vzhledem k tomu, že se jedná o dietu s nízkým obsahem vlákniny, nejedná se o dietu, kterou bychom mohli držet celý život. Tato dieta je určena především lidem, kteří mají problémy s onemocněním střev. V rámci očisty ji mohou krátkodobě držet i lidé, kteří takovým onemocněním netrpí. Bezezbytková dieta, pokud je držena krátkodobě, je vhodným nástrojem ke snížení projevů střevních onemocnění.

Obecná doporučení

Každý člověk je jiný. Někomu může sedět uvedený jídelníček, aniž by se mu stýskalo po zakázaných potravinách, jiný si období bezezbytkové diety protrpí. Doporučuji vám, abyste si v tomto období vedli deník, do kterého si budete zapisovat to, co sníte. Budete mít tak lepší přehled o potravinách, které vám působí potíže a které vám naopak nevadí. A nakonec – je důležité mít na paměti: jedná se o dietu vhodnou na několik týdnů, nikoli dlouhodobě.

Bezezbytková dieta a jídelníček s recepty
Doporučujeme
300x600.png


Služby a produkty zde prezentované nelze objednávat na tomto webu. Kliknutím na příslušné propagační odkazy přejdete do e-shopu prodejce, kde můžete učinit objednávku.
Podmínky užití webu | Ochrana osobních údajů

Podmínky