Červená řepa

Rate this post
Červená řepa se nejdříve začala pěstovat ve Středomoří. Avšak ji znali lidé už ve starověku, nekonzumovali ovšem její bulvy, ale jenom její mladé listy. Je vynikajícím a nenahraditelným zdrojem minerálů a vitamínů.

Konzumace řepy pomáhá na snížení krevního tlaku, upravuje srdeční puls a posiluje nervový systém. Křemík v ní obsažený je dobrý na pevné kosti, vlasy a nehty. Má také velké množství vápníku, hořčíku, železa a zinku. Je bohatou zásobárnou vitaminů C, B1, B2, B6 a E. Dodává tím tělu vzácné živiny. Těhotným a kojícím ženám přináší užitek množství kyseliny listové, která má nezastupitelnou roli ve zdravém vývoji plodu.

Rudou barvu dávají řepě antokyany a betanin. A ti zase lidem prokazují tu službu, že působí proti kornatění cév a posilují činnost jater a žlučníku.

Ovšem má i svoje mínusové stránky. Je bezesporu jedním z nejsladších druhů zeleniny, obsahuje totiž sedm až osm procent přírodního cukru. Proto je na místě varování diabetikům – ti by měli být s konzumací červené řepy velmi obezřetní. A další skupinku tvoří lidé, kteří trpí močovými kameny. Ty také musím zklamat, to proto, že obsahuje kyselinu šťavelovou, která močové cesty dráždí.

Je mnoho způsobů a receptů jak řepu připravit. Vybrala jsem si pro vás takové malé řepové menu.

Předkrm:

Předkrm z červené řepy

Pomazánka z červené řepy

  • 150 g červené řepy
  • 1 menší cibule
  • 1 lučina
  • 1 kávová lžička octa
  • 15 g strouhaného křenu (nemusí být)
  • sůl
  • pepř

Postup

Uvaříme neoloupanou červenou řepu v osolené vodě. Po vychladnutí ji oloupeme a nastrouháme na nejjemnějším struhadle. Nakrájíme nadrobno cibuli. Smícháme s lučinou.

K pomazánce přidáme ocet, sůl a koření. Nakonec vmícháme trošku nastrouhaného křenu. Necháme chvíli vychladit. Mažeme na pečivo.

Polévka:

Polévka z červené řepy

Polévka z červené řepy:

  • 300 g červené řepy
  • 200 ml bílého jogurtu
  • 10 ml octa
  • lžíce másla
  • 1 vejce
  • sůl, pepř asi 1 litr vody

Postup

Syrovou oloupanou řepu nastrouháme a uvaříme v osolené vodě. Když bude řepa měkká, vmícháme do ní jogurt, smíchaný s vajíčkem, pepřem, octem a máslem. Polévku chvíli vaříme a dochutíme. Můžeme zjemnit šlehačkou, asi jen tak lžící.

Hlavní chod:

Hlavní chod z červené řepy

Kuřecí maso s omáčkou z červené řepy

  • 400 g kuřecích prsou
  • 1 cibule, česnek
  • lžíce oleje
  • 200 g červené řepy
  • lžíce octa
  • lžíce cukru
  • 2 lžíce smetany
  • voda, pepř, sůl

Postup

Červenou řepu omyjeme a neoloupanou uvaříme do měkka.

Po vychladnutí ji oloupeme a rozmixujeme nebo nadrobno nastrouháme.

Mezitím na rozpáleném oleji osmažíme nakrájené kuřecí maso na medailonky, které jsme osolili a opepřili.

Hotové vyjmeme a na výpeku osmažíme nakrájenou cibuli a česnek. Dále přidáme řepu, lžíci cukru a octu a přidáme vodu. Chvíli dusíme. Až bude řepa prohřátá, přidáme k ní smetanu, promícháme a přivedeme k varu a dochutíme. Omáčka musí mít hustější konzistenci. Podáváme s rýží nebo těstovinami.

Něco na chroupání:

Chipsy z červené řepy

Chipsy z červené řepy

Řepu očistíme a nakrájíme na velmi tenké plátky. Plátky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pokapeme zlehka olivovým olejem. Plátky řepy pečeme do křehká v troubě předehřáté na 130 °C.

Délka pečení závisí na tloušťce plátků.

Chipsy ještě teplé osolíme.

Přeji dobrou chuť

Vařím s láskou

Červená řepa v kuchyni
Doporučujeme
300x600.png


Služby a produkty zde prezentované nelze objednávat na tomto webu. Kliknutím na příslušné propagační odkazy přejdete do e-shopu prodejce, kde můžete učinit objednávku.
Podmínky užití webu | Ochrana osobních údajů | Zásady cookies