Červená řepa

Červená řepa se nejdříve začala pěstovat ve Středomoří. Avšak ji znali lidé už ve starověku, nekonzumovali ovšem její bulvy, ale jenom její mladé listy. Je vynikajícím a nenahraditelným zdrojem minerálů a vitamínů.

Konzumace řepy pomáhá na snížení krevního tlaku, upravuje srdeční puls a posiluje nervový systém. Křemík v ní obsažený je dobrý na pevné kosti, vlasy a nehty. Má také velké množství vápníku, hořčíku, železa a zinku. Je bohatou zásobárnou vitaminů C, B1, B2, B6 a E. Dodává tím tělu vzácné živiny. Těhotným a kojícím ženám přináší užitek množství kyseliny listové, která má nezastupitelnou roli ve zdravém vývoji plodu.

Rudou barvu dávají řepě antokyany a betanin. A ti zase lidem prokazují tu službu, že působí proti kornatění cév a posilují činnost jater a žlučníku.

Ovšem má i svoje mínusové stránky. Je bezesporu jedním z nejsladších druhů zeleniny, obsahuje totiž sedm až osm procent přírodního cukru. Proto je na místě varování diabetikům – ti by měli být s konzumací červené řepy velmi obezřetní. A další skupinku tvoří lidé, kteří trpí močovými kameny. Ty také musím zklamat, to proto, že obsahuje kyselinu šťavelovou, která močové cesty dráždí.

Je mnoho způsobů a receptů jak řepu připravit. Vybrala jsem si pro vás takové malé řepové menu.

Předkrm:

Předkrm z červené řepy

Pomazánka z červené řepy

  • 150 g červené řepy
  • 1 menší cibule
  • 1 lučina
  • 1 kávová lžička octa
  • 15 g strouhaného křenu (nemusí být)
  • sůl
  • pepř

Postup

Uvaříme neoloupanou červenou řepu v osolené vodě. Po vychladnutí ji oloupeme a nastrouháme na nejjemnějším struhadle. Nakrájíme nadrobno cibuli. Smícháme s lučinou.

K pomazánce přidáme ocet, sůl a koření. Nakonec vmícháme trošku nastrouhaného křenu. Necháme chvíli vychladit. Mažeme na pečivo.

Polévka:

Polévka z červené řepy

Polévka z červené řepy:

  • 300 g červené řepy
  • 200 ml bílého jogurtu
  • 10 ml octa
  • lžíce másla
  • 1 vejce
  • sůl, pepř asi 1 litr vody

Postup

Syrovou oloupanou řepu nastrouháme a uvaříme v osolené vodě. Když bude řepa měkká, vmícháme do ní jogurt, smíchaný s vajíčkem, pepřem, octem a máslem. Polévku chvíli vaříme a dochutíme. Můžeme zjemnit šlehačkou, asi jen tak lžící.

Hlavní chod:

Hlavní chod z červené řepy

Kuřecí maso s omáčkou z červené řepy

  • 400 g kuřecích prsou
  • 1 cibule, česnek
  • lžíce oleje
  • 200 g červené řepy
  • lžíce octa
  • lžíce cukru
  • 2 lžíce smetany
  • voda, pepř, sůl

Postup

Červenou řepu omyjeme a neoloupanou uvaříme do měkka.

Po vychladnutí ji oloupeme a rozmixujeme nebo nadrobno nastrouháme.

Mezitím na rozpáleném oleji osmažíme nakrájené kuřecí maso na medailonky, které jsme osolili a opepřili.

Hotové vyjmeme a na výpeku osmažíme nakrájenou cibuli a česnek. Dále přidáme řepu, lžíci cukru a octu a přidáme vodu. Chvíli dusíme. Až bude řepa prohřátá, přidáme k ní smetanu, promícháme a přivedeme k varu a dochutíme. Omáčka musí mít hustější konzistenci. Podáváme s rýží nebo těstovinami.

Něco na chroupání:

Chipsy z červené řepy

Chipsy z červené řepy

Řepu očistíme a nakrájíme na velmi tenké plátky. Plátky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pokapeme zlehka olivovým olejem. Plátky řepy pečeme do křehká v troubě předehřáté na 130 °C.

Délka pečení závisí na tloušťce plátků.

Chipsy ještě teplé osolíme.

Přeji dobrou chuť

Vařím s láskou

Červená řepa v kuchyni
Doporučujeme
300x600.png


Služby a produkty zde prezentované nelze objednávat na tomto webu. Kliknutím na příslušné propagační odkazy přejdete do e-shopu prodejce, kde můžete učinit objednávku.
Podmínky užití webu | Ochrana osobních údajů

Podmínky