Glukózo-fruktózový sirup

Glukóza je jednoduchý cukr (monosacharid), který se přirozeně vyskytuje v mnoha potravinách. Dlouhé řetězce molekul glukózy vytváří škrob. Fruktóza je také jednoduchý cukr, který se nachází ve spoustě potravin, zejména pak v ovoci (proto se nazývá ovocný cukr). Některé potraviny obsahují kombinaci těchto dvou cukrů, například med, ovoce (jablka, jahody), meloun, kořenová zelenina (řepa, sladké brambory, pastinák), cibule. Glukózo-fruktózový sirup také obsahuje oba cukry.

Co je glukózo-fruktózový sirup?

Jedná se o tekuté sladidlo, které se používá při výrobě potravin a nápojů. Skládá se z různých jednoduchých cukrů, zejména z glukózy a fruktózy v různém poměru. Obsah fruktózy tak může být v rozmezí od 5 do 50 procent. V případě, že fruktóza tvoří více než 50 % sirupu, měl by se tento sirup jmenovat fruktózo-glukózový sirup. Fruktóza i glukóza mohou existovat ve své jednoduché volné formě, zatímco v sacharóze jsou spojeny dohromady.

Sladkost jednoduchých cukrů

Fruktóza je nejsladší ze všech přirozeně se vyskytujících cukrů, včetně sacharózy. A fruktóza i sacharóza jsou sladší než glukóza. A glukózo-fruktózový sirup s obsahem fruktózy 42 % je skoro stejně sladký jako stolní cukr. Jeho sladkost a schopnost dobře se smíchat s dalšími složkami jsou hlavní důvody, proč se tento sirup používá při výrobě potravin a nápojů.

Isoglukóza

V Evropě je glukózo-fruktózový sirup oficiální název používaný pro označování přísad. Tento druh sirupu je také někdy označován jako isoglukóza (název je odvozen z jeho výrobního procesu – isomerie enzymy). V rámci Evropské unie jsou povolené výrobní kvóty ohledně cukru. V současné době je výroba omezena na přibližně 5 % celkové produkce cukru v EU. Z toho důvodu v Evropě není tak rozšířený trh s cukry.

Výroba glukózo-fruktózového sirupu

Glukózo-fruktózový sirup se vyrábí ze škrobu. Nejprve se vyrobí glukózový sirup. Propojené molekuly glukózy škrobu jsou hydrolyzovány na volné molekuly glukózy. Pak se s použitím enzymů některé molekuly glukózy změní na fruktózu v procesu zvaném isomerace. Zdroj škrobu se mění v závislosti na dostupnosti místních surovin vhodných pro proces extrakce škrobu. V minulosti se nejčastěji používala kukuřice, ale v posledních letech je čím dál více využívána pšenice.

Nutriční vlastnosti glukózo-fruktózového sirupu

Lidské tělo používá jako zdroj energie pro údržbu a činnost těla tři skupiny látek: sacharidy, bílkoviny a tuky. Glukózo-fruktózový sirup je zdrojem sacharidů. Evropský úřad pro bezpečnost potravin zveřejnil roku 2010 své vědecké stanovisko ohledně referenčních hodnot příjmu sacharidů, vlákniny, tuků a vody:

  • Příjem veškerých sacharidů, včetně těch, které pocházejí ze škrobnatých potravin, jako jsou brambory a těstoviny, a těch, které tvoří jednoduché sacharidy (jako jsou cukry), by se měl pohybovat od 45 do 60 % celkového energetického příjmu pro dospělé i děti.
  • Pro přidané cukry (tedy takové, které se přirozeně nevyskytují v potravinách) nelze stanovit horní hranici. Důvodem je to, že účinky na zdraví člověka se týkají především struktury konzumovaných potravin. Takže záleží na tom, jaké druhy potravin jsou konzumovány a v jakém množství.

Výhody glukózo-fruktózového sirupu

Tento sirup se používá v potravinách a nápojích jako zdroj sladkosti. Dokáže dobře splynout s ostatními složkami, a konečné výrobky mohou mít jinou strukturu než by měly s klasickým cukrem. Další výhodou je, že pokud je v potravině přítomen glukózo-fruktózový sirup, už není potřeba přidávat další aditiva pro konzervaci těchto potravin.

Které potraviny a nápoje obsahují glukózo-fruktózový sirup?

Jedná se o široké spektrum potravin – pečivo, cereální výrobky, cukrovinky, džemy a zavařeniny, jogurty a další mléčné výrobky, koření (například hořčice a kečup), konzervované zboží. Množství sirupu do nealkoholických nápojů bylo omezeno, protože je ho nedostatek na to, aby se přidával do takových nápojů. Nealkoholické nápoje jsou tedy slazené většinou sacharózou.

Stolní cukr (sacharóza) vs glukózo-fruktózový sirup

Oba dva obsahují glukózu a fruktózu. Zatímco sacharóza obsahuje 50 % každé složky, které jsou vázány dohromady, glukózo-fruktózový sirup obsahuje 42 % fruktózy maximálně, přičemž fruktóza a glukóza nejsou vázány dohromady.

Obezita a glukózo-fruktózový sirup

Neexistuje žádná přímá souvislost mezi konzumací tohoto sirupu a obezity. K rozvoji obezity přispívá spousta faktorů, hlavní příčinou je nerovnováha mezi zkonzumovanými a spálenými kaloriemi. Nadměrné množství kalorií může pocházet z tuků, bílkovin, ale i ze sacharidů. V podpoře tělesného tuku hraje významnou roli také nedostatek fyzické aktivity.

Závěrem…

Glukózo-fruktózový sirup je v dnešní době složkou ve velkém množství potravin. Nejedná se jen o typicky sladká jídla, ale také o jídla, u kterých bychom cukr nečekali – například těstoviny nebo pečivo. Přímá souvislost mezi glukózovo-fruktózovým sirupem a obezitou neexistuje, pokud konzumujete cukry v přiměřeném množství. Obezita může být ale způsobena například nadměrnou konzumací tuku a nedostatkem pohybu.

Glukózo-fruktózový sirup
Doporučujeme
300x600.png


Služby a produkty zde prezentované nelze objednávat na tomto webu. Kliknutím na příslušné propagační odkazy přejdete do e-shopu prodejce, kde můžete učinit objednávku.
Podmínky užití webu | Ochrana osobních údajů

Podmínky