Proteinová dieta

Tím, že přejdete na proteinovou dietu, se můžete vyhnout pocitu hladu a chutím k jídlu. Tím vám dieta pomůže v hubnutí. Zvýšení proteinu (neboli bílkovin) ve své stravě můžete dosáhnout přidáním bílkovin navíc do svých jídel. Pamatujte si ale, že i tak se nadále počítají kalorie. Jediné, co budete muset dělat, je vybírat si ten správný zdroj bílkovin. Pokud plánujete přidat bílkoviny do svého jídelníčku, nebo pokud máte problémy s játry nebo ledvinami, konzultujte toto rozhodnutí se svým lékařem. Pojďme se podívat na to, co proteinová dieta zahrnuje.

Nejlepší zdroje bílkovin

Zdroje svých bílkovin vybírejte pečlivě. Vybírejte potraviny, které jsou bohaté na živiny, a které mají množství nasycených tuků a kalorií. Příkladem vhodných zdrojů bílkovin je:

  • Libové maso (hovězí, vepřové, drůbeží).
  • Ryby.
  • Fazole.
  • Sója.
  • Mléčné výrobky (ne plnotučné).
  • Vejce.
  • Oříšky a semínka.

Zavést bílkoviny do svého jídelníčku je dobrý nápad. Například si můžete dát lososa nebo jinou rybu, která je bohatá na omega-3 mastné kyseliny, fazole a další luštěniny, které vám dodají vlákninu a bílkoviny a také ořechy do salátu nebo do snídaňových cereálií.

Množství bílkovin v potravinách

A jak jsou na tom jednotlivé potraviny, co se množství bílkovin týče?

  • 1 hrnku nízkotučného sýru cottage – 10-14 gramů bílkovin.
  • 85 g tofu – 7-13 gramů bílkovin.
  • 1 hrnku vařené čočky – 9 gramů bílkovin.
  • 2 lžíce arašídového másla – 6-8 gramů bílkovin.
  • 100 g kuřecích prsou – 25 gramů bílkovin.
  • 100 g ryb – 17-20 gramů bílkovin (závisí na druhu ryby).
  • 30 g sýra – 7 g bílkovin.
  • 30 g ořechů – 4-7 gramů bílkovin.
  • 1 ks vejce – 6 g bílkovin.
  • 120 g bílý jogurt – 6 g bílkovin.
  • 120 ml sójové mléko – 5 g bílkovin.
  • 120 ml mléko polotučné – 4 g bílkovin.

Sacharidy a tuky

S tím, jak přidáte bílkoviny do své stravy, byste také měli volit vhodné sacharidy a zdravé tuky.

Mezi vhodné sacharidy patří ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny, luštěniny, nízkotučné mléko a jogurt.

Mezi zdravé tuky patří oříšky, arašídové máslo (přírodní), semínka, olivy, olivový a řepkový olej, ryby, avokádo.

Abyste omezili své chutě, rozdělte příděl svého jídla do pěti menších porcí.

Jak proteinová dieta funguje?

Vysoko-proteinová dieta s malým množstvím sacharidů, jako je například Atkinsonova dieta, byla propagována jako efektivní plán na hubnutí. Tento stravovací program doporučuje 30 až 50 % všech nutričních poradců. Kouzlo spočívá v tom, že zatímco běžně naše tělo využívá sacharidy jako zdroj energie, u proteinové diety je množství sacharidů malé. Takže si tělo musí brát energii odjinud. Jako vhodný zdroj se pak jeví tuky, které si tělo mění na energii namísto sacharidů.

Rizika proteinové diety

Někteří experti varují před následujícími riziky spojenými s proteinovou dietou:

  • Vysoký cholesterol. Některé zdroje bílkovin (např. tučné maso, celozrnné produkty a další tučná jídla) mohou zvyšovat cholesterol a tím i riziko vzniku onemocnění srdce. Nicméně, jak ukázaly studie, dieta snižuje množství „špatného“ cholesterolu.
  • Problémy s ledvinami. Pokud již problémy s ledvinami máte, příliš mnoho bílkovin může tuto nemoc ještě více rozjet.
  • Osteoporóza a ledvinové kameny. Strava s vysokým množstvím bílkovin může znamenat větší vylučování vápníku v moči. A proto si někteří odborníci myslí, že taková strava může způsobovat osteoporózu a ledvinové kameny.

Shrnutí

Proteinová dieta je zdá se zázračnou dietou. Pokud se budete řídit jejími pravidly, můžete už v prvních týdnech dosáhnout velmi dobrých výsledků. Klíčem je to, že když začnete omezovat příjem sacharidů a namísto nich zvýšíte množství bílkovin ve své stravě, tělo začne používat tuky jako zdroj energie. I tak je ale třeba dbát na zásady zdravého stravování. Pro české ženy se jedná o tu pravou dietu.

Proteinová dieta
Doporučujeme
300x600.png


Služby a produkty zde prezentované nelze objednávat na tomto webu. Kliknutím na příslušné propagační odkazy přejdete do e-shopu prodejce, kde můžete učinit objednávku.
Podmínky užití webu | Ochrana osobních údajů

Podmínky