Sušené meruňky jsou plné výživných látek, jako např. draslíku, železa, hořčíku, vápníku, mědi, manganu, zinku, vitamínů A a C a spousta dalších. Jsou měkké a mají jemnou sladkou chuť, jsou skvělé jako svačinka pro rychlé doplnění energie ale také pro překonání chuti na sladké.
Vliv na zdraví
Sušené meruňky pomáhají při anémii, díky obsahu vitamínů A. jejich hodnoty zvyšují odolnost proti infekcím a zánětům v těle. Meruňky jsou vynikající jako podpora pro nervový systém kdy pomáhají při stavech vyčerpání. Doporučuje se jako doplněk stravy pro lidi kteří trpí tetanií, vysoká hodnota hořčíků je dokonalá pro zahnání křečí apod.
Zpomalují stárnutí organismu a mají pozitivní vliv na zdraví nehtů a vlasů.
Jak na sušené meruňky
Meruňky rozpůlíme a odstraníme jejich pecky. Poté vkládáme do vody okyselené kyselinou citrónovou, aby nezhnědly. Necháme je okapat na sítu a pak je sušíme řeznou plochou dolů. Pokud máte sušičku ovoce, nemůže být nic jednoduššího, pokud ne, Můžete si dát rady i bez ní. 1. možnost: meruňky rozložíme v horkých letních dnech na síta a sušíme je na prudkém slunci šest dnů, nebo v troubě, nejprve při teplotě 50 °C, později zvýšíme teplotu na 60 °C, asi po 15 minutách . Při tomto postupu budou meruňky stále vláčné. K sušení se hodí dobře vyzrálé, nejlépe přezrálé meruňky. Pozor však na pecky, jsou silně jedovaté, a proto je uchovávejte mimo dosah dětí.
Původ meruňky
Tento strom pochází ze Severní Číny, kde stále planě roste. Na zpáteční cestě z válečných výprav po Indii ji do Řecka přivezl Alexandr Veliký. Později se dostala do Říma a odtud se její pěstování rozšířilo do celého Středomoří. V 18. století byla převezena do Severní Ameriky, kde se ujala v Kalifornii a ve státech podle Mississippi. Její dlouhá cesta však tímto neskončila.
