Tibetská houba – pozitivní a negativní účinky

Nadšenci houbaření jistě znají spousty druhů hub. Vědí, jaké zdravotní přínosy s sebou konzumace hub přináší, ale také vědí, že některé houby mohou být velmi nebezpečné. Mezi obecné zdravotní přínosy hub můžeme jmenovat velké množství vlákniny, vysoký obsah nejrůznějších vitamínů a minerálů (například selen, měď, draslík, vitamín B) a nízký počet kalorií. V tomto článku se zaměříme na jeden druh hub, jejíž jméno je tibetská houba a na její pozitivní a negativní účinky.

Historie tibetské houby

Tibetskou houbu do Evropy přivedl jeden polský profesor, který jí léčil rakovinu jater během svého pobytu v Indii. Ještě před tím, než se s touto houbou seznámili Evropané, ji Tibeťané používali pro její zdravotní účinky již stovky let. Houba je plná živin, vitamínů a minerálů, včetně vitamínu A, D a E, zinku, železa, selenu, mědi a molybdenu. Tento typ houby se nachází volně v přírodě, ale také se pěstuje. Existuje několik druhů tibetských hub – cordyceps, liška, hřib či korálovec.

Kefír z tibetské houby

Z tibetské houby se připravuje kefír, probiotické mléko obsahující mléčné bakterie. Proto se častokrát používají jako substitut běžného mléka pro lidi s nesnášenlivostí laktózy. Existují dva typy tohoto kefíru: mléčný kefír a vodový kefír, a to podle toho, na jaké bázi ho vyrobíme. V obou případech se však jedná o silný zdravotní nápoj, který dodává tělu vitalitu a také spoustu prospěšných látek bojujících s nejrůznějšími chorobami.

Nutriční hodnota

Tibetské houby obsahují esenciální minerály, ale také spoustu vlákniny, aminokyselin a vitamínů. Některé druhy navíc obsahují sacharidy a polysacharidy.

Zdravotní přínosy

Tibetské houby jsou antibakteriální a mají imunomodulační a protiplísňové účinky. Podle posledních studií dokážou také regulovat růst a proliferaci různých typů rakoviny, jako je třeba leukémie. Působí také proti vzniku a ke zmírňování projevů nejrůznějších alergií. Probiotické účinky se projevují tím, že dochází k ničení nezdravých bakterií v našem žaludku a střevech. Konkrétně bojuje proti těmto nemocím:

  • migrény a bolesti hlavy,
  • nespavost a závratě,
  • srdeční choroby,
  • stimuluje hladinu cholesterolu,
  • reguluje krevní tlak,
  • ničí žlučníkové kameny,
  • zabraňuje metastázám,
  • posiluje průdušky a plíce,
  • léčí astma, snižuje hlen a zastavuje kašel,
  • reguluje tělesnou hmotnost,
  • léčí opary,
  • léčí záněty a oční šedý zákal,
  • posiluje trávicí systém,
  • posiluje močový měchýř a střeva,
  • odstraňuje toxiny v trávicím systému,
  • léčí artritidu a bolesti kloubů,
  • udržuje zdravý stav všech životně důležitých orgánů,
  • léčí průjem,
  • snižuje hladinu cukru v krvi,
  • zlepšuje duševní činnost,
  • léčí křeče,
  • zabraňuje rychlému stárnutí,
  • udržuje zdravé tepny a žíly,
  • působí proti rakovině.

Terapeutické účinky

Kefír z hub obsahuje cukr, lipidy a bílkoviny, které se spolu vážou a vytváří polysacharidová zrna. Tato zrna mají afrodiziakální účinky, které mohou zvýšit vaši náladu. Vzhledem k tomu, že se kefír vaří fermentací houby v kvasinkách, obsahuje výsledná směs malé množství alkoholu. Ten je zodpovědný za závratný teplý pocit, kteří zažíváme po požití alkoholu. Mimo to má houba také vlastnosti, díky kterým bojuje proti přirozenému stárnutí.

Kognitivní schopnosti

Korálovec, jeden z druhů tibetské houby, který je známý také pod názvem „lví hříva“, může hrát významnou roli při hojení a obnově poškozených nervových buněk v nervovém systému. Stimuluje nervový růstový faktor, který podporuje růst a regeneraci nervových buněk a myelinové pochvy. Tím také výrazně zlepšuje kognitivní schopnosti pacientů.

Příprava speciálního nápoje

Tento nápoj si připravíte velmi jednoduše a užíváte pak lžíci ráno a večer. Z vypsaného množství máte vystaráno na dvacet dní.

Ingredience:

  • 1 l vody
  • 250 g tibetská houba
  • 250 g třtinový cukr

Postup:

  1. Do plastové nebo skleněné nádoby o objemu 2 litry dáme nejprve cukr.
  2. Zalijeme ho vodou a mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
  3. Poté vmícháme houbu a promícháme.
  4. Přikryjeme ho perforovanou tkaninou (houba potřebuje vzduch).
  5. Necháme 3 dny stát na chladném místě.
  6. Poté směs přelijeme do jiné plastové nebo skleněné nádoby.
  7. Získáme asi 800 ml koncentrátu, který budeme skladovat v lednici.
  8. Užíváme lžíci koncentrátu každé ráno nalačno a zapijeme sklenicí vody. Druhou lžíci užijeme těsně před spaním – také lžíci, zapijeme ji vodou.
  9. Takto můžeme koncentrát užívat 25 dní, poté si dáme týdenní pauzu a můžeme znovu začít s kůrou.

Vedlejší účinky tibetské houby

Mezi vedlejší účinky můžeme zařadit nevolnost v průběhu užívání. Důvodem je to, že se jedná o velmi silné probiotikum. Nevolnost je ale pouze přechodným příznakem. Mimo nevolnosti k nim řadíme i bolesti hlavy, obecné bolesti, průjem a příznaky podobné chřipce. Je to přirozený způsob očištění a detoxikace těla. Pokud se tyto příznaky stanou až příliš nepříjemné, snižte dávku, nebo jeden den houbu vynechejte.

Tibetská houba shrnutí

Není pochyb o tom, že tibetské houby jsou velmi zdraví prospěšné, a to nejen jako probiotika. Příznivé zdravotní účinky zahrnují širokou škálu působnosti. Užívat by ji měli lidé, kteří trpí zažívacími obtížemi, vhodná je ale i pro ostatní lidi, kteří chtějí spoustě nemocí a obtíží předcházet. I vy můžete vyzkoušet účinky této houby, dostupná je totiž v lékárnách, ale samozřejmě i na internetu.

Tibetská houba – pozitivní a negativní účinky
Doporučujeme
300x600.png


Služby a produkty zde prezentované nelze objednávat na tomto webu. Kliknutím na příslušné propagační odkazy přejdete do e-shopu prodejce, kde můžete učinit objednávku.
Podmínky užití webu | Ochrana osobních údajů

Podmínky