Žlučníková dieta a jídelníček

Žlučníková dieta je určena pro lidi, kteří mají problémy se žlučníkem. Příznaky těchto problémů je obtížné diagnostikovat, protože jsou způsobeny v játrech, což je orgán, který si nikdy nestěžuje. Výsledkem stravy bez cholesterolu, stravy založené na zpracovaném cukru se játra stávají přepracovaná a přetížená. Játra produkují žluč, která polyká toxické tuky v játrech. Extra porce žluči pro extrémně tučná jídla se ukládá ve žlučníku.

Příčina vzniku onemocnění

Studie naznačují, že největší problémy se žlučníkem mají lidé, jejichž strava je skoupá na dobré tuky. Dobré tuky procvičují žlučník a po spoustě let bez tuku nebo díky nízkokalorické dietě, vzniká pomalá, hustá a viskózní žluč. Samotné příznaky – bolesti břicha, nevolnost, zácpy – jsou přisuzovány jiným příčinám a problém se neřeší, až vzniknou žlučové kameny.

Žlučník a intolerance tučných jídel

Intolerance tučných jídel je výsledkem stravy, která neobsahuje tuky žádné, ani ty zdravé. Náprava, tedy žlučníková dieta, potom znamená to, že lidé by se měli vyhnout nezdravým tukům a zaměnit je za ty zdravé. Mezi zdravé tuky patří ghí, kokosový olej, avokádový olej a další. Tyto zdravé tuky napomáhají průtoku žluči.

Funkce žlučníku

Žlučník je nenápadný orgán, avšak životně důležitý. Ukládá koncentrovanou žluč, aby napomáhal trávení. Zpracovává zdravé i nezdravé tuky a toxiny, udržuje zdravé pohyby střeva a vyrovnává trávicí kyseliny ze žaludku. Pokud dojde k přetížení jater v důsledku toxinů, stresu nebo díky špatným stravovacím návykům, žluč ve žlučníku může být natolik hustá, až začne tvořit pevnou hmotu – žlučové kameny. Hustá žluč nemá schopnost pracovat optimálně.

Mám problémy se žlučníkem?

Pokud odpovíte ano na jednu nebo více otázek, možná potřebujete podpořit funkci žlučníku (například žlučníkovou dietou):

  • Bylo vám nevolno po jídle?
  • Cítili jste se přeplnění po tučném jídle?
  • Máte příležitostně problém s pálením žáhy po jídle?
  • Máte potíže s trávením pšenice, mléčných výrobků, sóji, kukuřice nebo ořechů?
  • Máte někdy pomalou, mastnou nebo nazelenalou stolici?
  • Máte v anamnéze problémy se žlučníkem?

Ohrožené skupiny lidí

Až každá třetí žena a každý šestý muž mají problémy se žlučníkem. Pravděpodobnost tohoto onemocnění se zvyšuje s přibývajícím věkem. Ohroženy jsou zejména těhotné ženy, obézní lidé, lidé, kteří rychle zhubli, a také lidé, kteří mají žlučníkové problémy v rodinné anamnéze.

Zakázané potraviny

Pokud chcete minimalizovat projevy onemocnění žlučníku, nejlepší cestou je úprava jídelníčku. Snažte se co nejvíce omezit příjem tuků. To znamená, že tuky by měly tvořit méně než 10 procent vašeho denního kalorického příjmu. Kterým jídlům se tedy konkrétně vyhnout?

  • Máslo, margarín, oleje.
  • Plnotučné mléčné výrobky (sýry, zmrzlina, mléko, šlehačka, smetana, plnotučné jogurty a zakysaná smetana).
  • Krémové omáčky.
  • Fast food – hranolky, hotdogy, pizza, klobásy, atd.
  • Tučná jídla – slanina, kachna, jehněčí maso, hamburger, bůček apod.
  • Kůže z drůbeže.
  • Smažená jídla.
  • Buchty, zákusky.
  • Vaječné žloutky.
  • Majonéza.
  • Plnotučné salátové dresinky.
  • Brambůrky, krekry, popcorn aj.
  • Ořechy.
  • Čokoláda.
  • Avokádo.
  • Olivy.
  • Tofu.
  • Kokos.

Povolené potraviny

Mezi povolené potraviny můžeme zahrnout následující:

  • Čerstvé ovoce a zelenina.
  • Nízkotučné zálivky na saláty nebo ty bez tuku.
  • Vaječné bílky.
  • Libové maso.
  • Ryby a mořské plody.
  • Pečená jídla bez tuku.
  • Nízkotučné mléčné výrobky.
  • Nízkotučné krekry a chipsy bez tuku.
  • Ovocná smoothie z čerstvého ovoce a netučného jogurtu.
  • Obiloviny, rýže, bulgur, quinoa.
  • Těstoviny s čerstvou zeleninou.
  • Ovesné vločky.
  • Tortilly bez tuku.
  • Majonéza bez tuku.

Jednoduchý denní jídelníček

Snídaně: Ovesné vločky s nízkotučným jogurtem, čerstvým ovocem a skořicí. NEBO: čerstvé ovoce. NEBO: omeleta z vaječných bílků smažená bez tuku se zeleninou.

Dopolední svačina: Lesní plody s nízkotučným jogurtem. NEBO: Latté s netučným mlékem.

Oběd: Kuřecí nebo krůtí maso se zeleninou v tortille bez tuku, nízkotučný sýr. NEBO: zelený salát s netučnou zálivkou.

Odpolední svačina: Ledový čaj s medem.

Večeře: Pečený halibut s citronem. NEBO: dušené maso se zeleninou. NEBO: dušená zelenina.

Závěrem…

Žlučníkovou dietu musí držet ti, kteří mají problémy se žlučníkem. Žlučníkové kameny jsou velmi častým zdravotním problémem. Dietu by proto měli držet jednou za čas i zdraví lidé, aby tak podpořili funkci a zdraví tohoto malého orgánu nacházejícího se poblíž jater. Držet žlučníkovou dietu není nic složitého. Protože se jedná o zdravé stravování, je možné dietu držet dlouhodobě.

Žlučníková dieta a jídelníček
Doporučujeme
300x600.png


Služby a produkty zde prezentované nelze objednávat na tomto webu. Kliknutím na příslušné propagační odkazy přejdete do e-shopu prodejce, kde můžete učinit objednávku.
Podmínky užití webu | Ochrana osobních údajů

Podmínky